WSC
Het wielerleven in Baardegem
Het wielerleven in Baardegem van de voorbije 50 jaar wordt beknopt weergegeven. Dit behelst ondermeer de wedstrijden, plaatselijke renners, anekdotes enz.
bookcover
Jaar: 1998
Catalogusnr: 1668
Uitgever: WSC Baardegem Sportief, Baardegem
Categorie: Historie
Geïllustreerd: N
Aantal pagina's: 60
Afmeting: 21cm
 
www.wielersportboeken.be
vlag

Geschiedenis

In 1905 vierde ons land de vijfenzeventigste verjaring van zijn onafhankelijkheid. Dat ging overal te lande met een massa feestelijkheden gepaard. Ook te Baardegem. Er bestaat trouwens nog een ronduit schitterende veelkleurenaffiche van die gebeurtenis. Daarop lezen we dat op kermiszondag 24 augustus om 4 ure in de namiddag een kampstrijd voor wielrijders plaats heeft, gegeven door de maatschappij De Bedelzak, gevestigd op de Molenstraat bij Max Van Tricht. Op 27 augustus en op 24 september waren er ook eierkoersen. Van Baardegemse wielrenners in die jaren is niets bekend.

Onze eerste echte coureurs duiken pas na de Eerste Wereldoorlog op. Octaaf De Boeck reed vooral op de velodrooms -daarvan waren er heel wat in onze streek. Voor onze eerste echte wégrenners moeten we niet lang meer wachten. We hadden er meteen twee, elk met hun eigen supportersclan -altijd goed voor de ambiance en voor de cafébazen: Leon De Boeck en Remi Van Vaerenbergh. Twee goeie renners overigens, die er veel te vlug mee stopten.

Af en toe werd op ons dorp een wielerkoers gereden. Voor niet aangeslotenen, met kermis bijvoorbeeld, maar ook voor de échte coureurs. Bij Louis Pots behaalde Sylvain Grysolle ooit eens de zege.

Midden de jaren dertig probeerde Karel Vekemans het, een natuurtalent; een pijnlijk ongeval maakte een voortijdig einde aan zijn korte carrière. Den Berg leverde onze twee volgende wielrenners, de broers Louis (Wieter) en Leopold (Polle) De Maeseneer. Vooral Wieter had talent. Jammer genoeg hinderden de oorlogsomstandigheden onze kampioen in spe.

Vlak vóór en na de Bevrijding beleefde het Faubourg enkele jaren na elkaar een een waar koersfeest, voor beroepsrenners, onafhankelijken en liefhebbers. De legendarische Jérôme Stevens schreef toen in Het Volk: “Er zijn grotere gemeenten dan Baardegem, maar geen sportievere.”

In 1948 stichtten enkele sportievelingen bij Amand Van den Abbeele de supportersclub Hand in Hand. Doel: naar wielerkoersen gaan kijken. Mang vervoerde de leden met zijn camion.

Datzelfde jaar reed Louis De Boeck zijn eerste wedstrijd bij de beginnelingen, het begin van een carrière die bijna aan de top eindigde. Met hem debuteerde Louis De Ridder. Weer ontstonden twee clans, weer groeide de ambiance.

In 1949 vonden enkele mensen dat Louis De Boeck een eigen supportersclub verdiende en dat die ook koersen moest organiseren. De gebooorte van Wieler- en Supportersclub (WSC) Baardegem Sportief was een feit. Frans Crabbe werd eerste voorzitter, Camiel De Boeck eerste secretaris. Het lokaal bevond zich op vijftig meter van Louis’ woonst: in de zaal Ons Huis. In augustus 1949 werd op de Hoogstraat de eerste Grote Prijs van WSC Baardegem Sportief verreden.

bron: www.wielerarchieven.be
background